Bakom designen med Jonas Forsman

Genom åren har EFG samarbetat med några av Skandinaviens främsta designers – alla med unika uttryck men med den gemensamma ambitionen att forma framtidens möbler. EFG tog en pratstund med smålandsbördiga Jonas Forsman som arbetar metodiskt för att hitta nya, annorlunda och inte minst hållbara produktlösningar.

Vilka principer styr din design?

– Funktionen hos en möbel består av många pusselbitar som ska samverka för att lyckas – människa, material, tillverkning och cirkularitet. Med människans behov som utgångspunkt dyker jag ned i hur möbeln kommer att användas och på vilka sätt formen påverkas av det. De andra pusselbitarna löser sig allteftersom och måste alltid ställas mot en visuell kontext som utgår från enkelhet, harmoni och proportioner.

Hur balanserar du tradition med innovation i ditt arbete?

– Det kommer naturligt med min bakgrund i de småländska skogarna. En uppväxt omgiven av svensktillverkade möbler har satt sin prägel. Min släkt är lant- och skogsbrukare, med en vilja att bygga och laga allting själva – från traktorer till möbler. Om utvecklingen ska gå framåt måste vi se till att lösa saker bättre och smartare. Ibland krävs större steg framåt och först då kan man tala om verklig innovation. Min innovativa sida kommer från en envishet i att göra saker bättre och undersöka om möbeln kan göras på ett helt annat sätt.

Vilka är de viktigaste stegen i din kreativa process?

– Att ha en stark och bärande grundidé, någonting som berättigar möbeln och driver utvecklingen framåt som en röd tråd. Det svåra är att hitta grundtesen. Ofta är det en följetong under många år när jag har tänkt på ett behov, material eller en konstruktionsdetalj och hur det skulle kunna användas i en nytänkande produkt.

När grundidén sitter börjar ett omfattande arbete med enkla skisser som sållas ut till olika koncept som jag ritar vidare på för hand och i dator för att sedan bygga modeller av. De första skalmodellerna görs för att utveckla karaktären och testa lösningar. Därefter blir det fullskaliga modeller, ofta tillsammans med möbeltillverkaren som jag samarbetar med.

Hur integrerar du designfilosofin med layer by layer i dina beslut?

– I min formgivning har det alltid varit självklart att tänka in hur möbeln ska kunna monteras för att det ska gå att byta ut delar. Det är en bondfilosofi, att jag själv vill kunna byta något som gått sönder. Flexibilitet måste vara en del av möbelns DNA, den ska designas med förändring och anpassning i åtanke.

Vilken av produkterna som du har designat för EFG är du mest nöjd med?

– Zoe, som är en riktigt bekväm stol både att se på och att sitta i. Trä är det bästa materialet för att en möbel ska åldras med värdighet. För att göra något hållbart över tid, både visuellt och materiellt behöver vi arbeta med material som åldras vackert och har en form som kanske inte blir sliten och använd för snabbt.

En annan produkt som också ligger mig varmt om hjärtat, tack vare dess långlivade konstruktion, är förvaringsserien Create som kan byggas om efter behov.

Vilka material inspirerar dig mest just nu?

– Ända sedan jag vävde trasmattor som liten grabb har jag varit fascinerad av textil, som med en tunn och lätt yta kan skapa så mycket komfort och känsla! Nya typer av textiler inspirerar mig och möjliggör lösningar som minskar eller tar bort användandet av skum i sittmöbler, vilket också är mer hållbart.

Hur tror du att arbetsplatsens möbler kommer att utvecklas?

– Jag tror att utvecklingen fortsätter mot en mer omväxlande arbetsplats som kan anpassas efter behoven och aktiviteterna. Vi behöver ta fram lättare möbler som passar för olika människor, vi gillar variation och känsla! Så vi ska inte vara rädda för att skapa miljöer med möbler från olika tidsåldrar och material. En inspirerande miljö består av äkta material, sådant vi vill ta på och interagera med. Det försöker jag få in i mina möbler – de ska vara tillåtande och inbjudande!