Så fungerar digitala produktpass i praktiken

Europeiska kommissionen arbetar för att Europa ska bli klimatneutralt 2050. Ett av initiativen är EU-strategin Den gröna given där digitala produktpass är en åtgärd. Men vad innebär digitala produktpass i praktiken?

Den gröna given (The European Green Deal) är EU:s strategi för att göra Europa klimatneutralt till 2050. Strategin innehåller åtgärder för att minska utsläpp, stärka hållbarhet och cirkulär ekonomi inom energi, industri, transport och jordbruk.

Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) är en central del av Den gröna given och arbetet för en mer hållbar och cirkulär ekonomi. ESPR ersätter och utvidgar det tidigare ekodesigndirektivet, som främst fokuserade på energirelaterade produkter som datorer och spelkonsoler. Nu ställs krav på att alla produkter, förutom livsmedel och läkemedel, på EU-marknaden ska bli mer hållbara, cirkulära och energieffektiva.

Produktpass i praktiken

Digitala produktpass (DPP) är en EU-åtgärd inom Den gröna given som ska ge redogöra för en produkts hållbarhet och återvinningsbarhet genom information om ursprung, råmaterial och miljöpåverkan. Den transparenta och verifierbara informationen förbättrar hanteringen av leveranskedjor genom att ge en översikt av hela värdekedjan.

– I praktiken innebär digitala produktpass att vi, och andra företag, måste samla in, hantera och uppdatera information om material, tillverkning och livscykel för varje produkt, förklarar Andreas Mattisson Head of Product Development & Sustainability på EFG.

Produktgrupper som berörs:

Skanna fram informationen

Varje produkt förses med en unik QR-kod eller ett RFID-chip som fungerar som en länk till dess produktpass. När man skannar koden eller chipet med en smartphone eller annan enhet, dirigeras man till en digital plattform där produktens information finns tillgänglig. På det viset kan företag tillhandahålla information om en produkts ursprung, autenticitet och efterlevnad av relevanta standarder och lagkrav.

Exempel på vad som kan ingå i ett digitalt produktpass:

Material och kemikalier:

Exakta ämnen och komponenter.

Produktion och leveranskedja:

Ursprungsland, produktionsmetoder och hållbarhetsdata.

Reparation och återvinning:

Reservdelar, reparationsinstruktioner och demonteringsmöjligheter.

Klimatpåverkan:

Koldioxidavtryck och energiförbrukning.

Vad gäller för möbler med utbytbara delar?

Ett nyckelelement i EFGs designfilosofi är att möbelns delar ska vara utbytbara, så att klädslar och komponenter kan bytas ut, vilket förlänger produktens livslängd. Under en produkts livscykel kan informationen i produktpasset behöva uppdateras, exempelvis efter reparationer, för att säkerställa att den är aktuell och relevant.

– Om en möbel tapetseras om så måste den som utför den tjänsten uppdatera produktpasset med vad som renoverats. Produktpasset kommer därmed bestå av information om innehållet i originalprodukten och innehållet i den renoverade delen som exempelvis ett utbytt tyg, berättar Andreas Mattisson.

Produktpass i framtiden

Målet är att produktpass i framtiden ska kunna visa detaljerad information om varje individuell del i en produkt, såsom läder, stål eller stoppning. Förutom undantagna produktgrupper kommer digitala produktpass att gälla alla produkter på den europeiska marknaden oberoende av företagsstorlek. Direktivet kommer att bli ett lagkrav sannolikt senast 2030 och det innebär att ingen producent får sälja en produkt inom Europa utan ett digitalt produktpass på individuell nivå.

– EFG kommer att medverka i ett projekt som heter STELLA tillsammans med Lingon, Sigma samt Möbelklustret och blir därmed branschledande i frågan, säger Andreas Mattisson.

Den första produkten från EFG med ett digitalt produktpass kommer att bli stolen Bow som har en och en helt separerbar design. Tyget på Bow är inte limmat mot skummet och sits och rygg fästs med skruvar i stativet, vilket gör Bow lämplig att renovera, tapetsera om och slutligen återvinna.