Ori erbjuder perfektion in i minsta detalj
Med en vision som förenar en hög designgrad, komfort och hållbarhet har EFG, tillsammans med designstudion Front, skapat det modulära soffsystemet Ori som erbjuder perfektion in i minsta detalj. God komfort är en förutsättning i en sittmöbel som är avsedd för arbete och i Ori kan man sitta och arbeta längre stunder utan att behöva kompromissa med vare sig stil eller välbefinnande.
En stor del av arbetet med Ori fokuserade på att hitta en god komfort som var anpassad för arbete under längre stunder. För att sitsen inte skulle upplevas hård gjordes en urfräsning i stommen som bryter träfibern, vilket ger svikt i bottenplattan.
– Eftersom Ori är en arbetssoffa ville vi att man skulle sitta rätt. Komforten fick inte bli för mjuk så att man sjönk ner, men inte heller för stum så att man kände träet genom skummet. Det skulle vara så bekvämt att man kunde sitta där över tid, säger Kristina Jonsson, design- och produktutvecklare på EFG.
Under processen testades olika typer av skum för att få till den optimala komforten. Valet föll på en sandwichkonstruktion där två skum av olika kvalitet och densitet har limmats ihop. Ovanpå komfortskummet har man lagt ett fluffigt fyllnadsmaterial som gör sitsen ännu mjukare. Man valde också att investera i gjutna skumdetaljer, i stället för skuret skum, vilket innebär att Ori kan fås i ett bredare sortiment av tyger. Under tapetseringen var det viktigt att få till hörnet där alla strålar går samman, utan att det uppstod rynkor. Läppsömmen som löper mitt på kanten runt soffan är en annan genomarbetad detalj som förstärker formen och bidrar till Oris karaktär. Tyget har inte limmats mot skummet, vilket gör det enkelt att separera och omtapetsera möbeln vid behov.
Funktion och design i perfekt harmoni
Eftersom Ori har ett generöst sittdjup har man kompletterat soffsystemet med en kudde för att kunna justera sittställningen och få extra stöd i ryggen. Ori är också utrustad med ett runt litet bord med skiva i trä som passar för arbete. Uttag för el och USB är ett annat viktigt arbetstillbehör som har monterats på sockeln.
– Vi arbetar knappt utan våra datorer idag och eftersom Ori är en arbetssoffa kändes det naturligt att förse möbeln med eluttag under varje sittplats, säger Kristina Jonsson.
För att koppla sockeln och modulerna mot varandra utvecklade man en egen sockelkoppling som har testats och förädlats till fulländning.
– Efter många tester hittade vi en lösning med en trådbockad metallklämma som gör det lätt att koppla även större uppställningar. Dessutom gör denna konstruktion det enkelt för kunden att ändra sin konstellation vid behov, säger Kristina Jonsson.
Rena och ärliga material
Ori består av rena material som har utvärderats och optimerats för att få fram en hållbar möbel som också håller designhöjden. Om man hade valt en metallstomme hade man behövt gjuta ihop skum och metall, vilket skulle ha krävt mer energi både vid produktion och återvinning av produkten. Valet av trästomme var mer hållbart och gjorde även att man kunde behålla de tunna dimensionerna i ryggen. För att få en bärighet i stommen har man tillverkat den av plywood, chipboard och OSB-skiva, och sammanfogat den med hjälp av en beprövad teknik med not och fjäder. Genom att spåra detaljen i kanten, lägga i en passbit och limma ihop får man ett kopplingselement. Konstruktionen har även stärkts med metallbeslag för att få en stabil möbel utan någon vippighet i ryggen.
– Soffsystem är något av det mest komplicerade man kan göra när det gäller möbler, eftersom alla former ska funka när man sätter ihop dem på olika sätt. Men vi har inte nöjt oss förrän vi känt att det blivit fantastiskt bra, säger Sofia Lagerkvist, designer på Front.